الکتروکاردیوگرام : الکتروکاردیوگرام که به اختصار آن را ECG یا EKG و یا نوار قلب مینامند یکی از ابزارهای مفید برای تشخیص مشکلات قلبی است. برای ردیابی این مشکلات معمولا فعالیتهای الکتریکی و عضلانی قلبی مورد بررسی قرار میگیرند. اگرچه انجام تست الکتروکاردیوگرام بسیار ساده است و تمام کادر درمان آن را فرا میگیرند و میتوانند آن را انجام دهند اما باید در نظر داشت که تفسیر این آزمایش تنها توسط پزشک متخصص امکان پذیر و قابل اتکا است. قلب ما دارای پمپهای الکتریکی دو مرحلهای است که میتوان آنها را با استفاده از قرار دادن گیرندههای پوستی ثبت کرد.
به وسیله انجام ازمایش الکتروکاردیوگرام میتوان میزان و ریتم ضربان قلب را اندازه گیری کرد تا متوجه شد که از حالت طبیعی خارج شده است یا نه. این الگوی الکتریکی در قلب چند روند محدود دارد که در صورت تطابق نداشتن آنها با ریتم قلب بررسی های بیشتری انجام خواهد شد. این آزمایش همچنین میتواند اطلاعاتی از جریان خون به عضلات قلب را نیز ارائه دهد.
الکتروکاردیوگرام در تهران
برای ثبت ۱۲ فرم الکتریکی قلب و بررسی دقیق آنها به ده گیرند نیاز دارند. این گیرندهها که از طریق سربی که به پوست متصل میشود یا با پچی که روی پاها و بازوا و شش پچ دیگر که به قفسه سینه متصل میشوند سیگنالهای فعالیت قلب را ثبت میکنند و این سیگنال بر روی کاغذی چاپ میشوند هم زمان نیز مانیتوری وجود دارد که از طریق پچ های دست میزان و ریتم قلب را اندازه گیری میکند.
امواج قلب توسط الکتروکاردیوگراف بر روی کاغذی ثبت میشوند و این کاغذ به وسیله خط خانه بندی یا شطرنجی شده است. به وسیله خانههایی که بر روی کاغذ قرار دارند میتوان به زمان و شدت جریان پی برد.
برای خواندن الکتروکاردیوگرام به وسیله نشانهها و خانههایی که بر روی نتیجه ثبت شده قرار دارد میتوانند سرعت و ضربان قلب را محاسبه کنند و معمولا به دنبال نظم باشند.
این آزمایش یک آزمایش بسیار ساده و بدون درد است که فعالیتهای الکتریکی را در قلب زیر نظر میگیرد. اما در عین سادگی یکی از پابهای ترین و مهمترین آزمابشت است که از میزان دقت بالایی نیز برخوردار میباشد. از آنجا که مشکلات قلبی به طور کامل فعالیتهای الکتریکی را تحت تاثیر قرار میدهند بنابراین در صورت برخورد به علائم یا نشانههای خاصی در صفحه باید این آمادگی را داشته باشید که مشکلی به وجود آمده باشد.
همچنین لازم است بدانید که این آزمایش هیچگونه خطری ندارد و در واقع جریان الکتریکی را از سوی قلب شما ضبط میکند نه اینکه جریانی را به آن ساتع کند. بنابراین حتی بارها و بارها انجام دادن آن هیچ تهدیدی برای سلامتی شما به وجود نخوتهد آورد و عوارضی برای سلامتی شما ندارد.
در چه مواردی الکتروکاردیوگرام توصیه میشود
همانطور که گفته شد تست نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام یکی از مهمترین تستهایی است که در صورت هر گونه اشکال یا درد یا علائم عجیبی در ناحیه قلب و اطراف آن پزشک انجام آن را توصیه خواهد کرد. این علائم ممکن است به شکل زیر باشد.
- درد در ناحیه قفسه سینه و قلب
- اشکال در تنفس یا تنفس سنگین
- احساس خستگی و ضعف
- ایجاد ضربان و تپش در ناحیه قلب یا اطراف آن
- لرزش قلب
- تند شدن یا نامنظم شدن ضربان قلب
- شنیده شدن صدای غیر معمول از قلب در هنگام معاینه
انواع الکتروکاردیوگرام
EKG یا الکتروکاردیوگرام زمانی که هیچ فعالیتی ندارید و به سادگی دراز کشید با تبدیل فعالیت قلب شما به خطوطی خاص وضعیت قلب را تحت نظر میگیرد. با این حال مشکلات قلبی پاینده نیستند و میتوان با تشخیص به موقع و درمان آن از وضعیت خارج شد. تنها لازم است در صورت مشاهده و بروز مشکل به سرعت به نزد یک متخصص بروید.
الکتروکاردیوگرام انواع مختلفی دارد که به بررسی تخصصی مشکل خاصی در ریتم قلب توجه میکنند.
- تست استرس
برخی از مشکلات شایع قلبی دقیقا زمانی سر و کله شان پیدا میشود که تحت فشار فیزیکی یا روحی باشید. برای مثال بسیاری از مشکلات در مواقعی ظاهر میشوند که در حال ورزش باشید. در این تست همچنان که در حال ورزش هستید از شما آزمایش گرفته میشود و نتایج کاردیوگرافی نشان میدهد آیا مشکل طبیعی بوده است یا خیر.
پایش هوتلر
پایش یرپایی نیز نام دارد فعالیت قلب را در طی ۲۴ الی ۴۸ ساعت بررسی و ثبت میکند. دلیل این کار این است که شما در حال ایجاد یک سابقه کامل از فعالیت قلب خود هستید که به پزشک شما این امکان را بدهد تا بتواند به نحو بهتری از علائم شما تشخیص را نتیجه گیری کند. در واقع الکترودها اطلاعات قلب شما را از طریق اتصال به قفسه سینه به یک مانیتور کوچک که میتواند به راحتی در جیب یا روی کمربند خود جای دهید منتقل و ثبت میشود.
- ثبت رویداد
علائمی وجود دارند که مکررا اتفاق نمیافتند و ممکن است نیاز به ثبت رویداد داشته باشند. این دستگاه شبیه به هولتر است با این تفاوت که فعالیتهای الکتریکی قلب را تنها در زمان رویداد علائم خاصی ضبط میکند. دستگاههایی وجود دارند که به طور خودکار در زمان بروز علاپم فعال میشوند و شما میتوانید از طرق مختلف اطلاعات را برای پزشکتان ارسال کنید.